KATARIINAN MARTTABLOGI

...oh, beibebeibe...
Pidän tätä blogia sekä omaan kirjalliseen tutkimukseeni että marttaharrastukseen liittyvänä. Kirjoitan siis joskus "mariana", joka on myös yksi kolmesta etunimestäni, että "marttana", jonka nimen saan Marttaliiton jäsenenä. Marttojen ravintoneuvonta, ympäristöasioiden hoidon korostaminen ja käsityö ovat aiheita, joita tahdon erityisesti painottaa. Marttaliiton toiminta perustuu kotitalousneuvonnassa asiantuntemukseen ja vapaaehtoistyöhön sekä keskinäiseen luottamukseen yhdistystoiminnassa.
Blogini aiheet löytyvät oikean sivupalstan lopusta. Painamalla nuolista saat aiheet näkyviin.

torstai 4. kesäkuuta 2009

Mitä Martta osaa - tasa-arvoinen kodinhoito.

Olen valvonut yhden yön vesihanaputken vuoksi. Hanaan johtavat vedentuloputkien ruuvit olivat löystyneet, tiivisteet kuluneet ja putki alkoi tippua vettä kiristysruuvin kohdalta. Omat yritykseni kiristää vesihanaputken ruuvia eivät tuottaneet tulosta ja vasta huoltomiehen saavuttua paikalle, sain neuvon siitä, mistä pitää vääntää ja minkälaisella kulma-avaimella, että vesihanaputken vedentulo saadaan suljetuksi, jotta tiivisteet voidaan vaihtaa ja mutterit kiristää.

Monet käytännön taidot jäävät oppimatta ja myös usein hyvin monesta syystä. Ammattitaitoiset ihmiset hoitavat sähkö- ja vesiputkityöt, joiden vaativuutta pidetään usein tavalliselle kansalaiselle liian suurena. Kuitenkin kodeissa usein perinteisesti miehet ovat osanneet ne kaikkein tavallisimmat sähkötyöt kuten lamppujen asennukset ja vesiputkien tiivistykset sekä pienet asennustyöt, joihin saa nykyisin asiantuntevaa opastusta myös taloyhtiöiltä, sähköyhtiöiltä ja vesilaitoksilta. Kansalaisia tulisi valistaa tietysti etenkin niistä onnettomuusriskeistä, joita liittyy kodin sähkölaitteisiin ja vedenjakeluun ja tällöin ne kaikkein perustavimmat asiat pitäisi neuvoa kaikille perheen täysi-ikäisille henkilöille.

Mitäpä jos vaihdettaisiin välillä tehtäviä: naisten ja erityisesti myös Marttojen hyvää kodinhoidon asiantuntemusta ja ruuanlaittotaitoa voitaisiin siirtää vielä enemmän miesten pääomaksi ja naiset voisivat taas osaltaan hankkia taitoja kodin sähkölaitteiden hoitamisessa ja asentamisessa sekä muissa ilman ammattiapua tarvitsevissa kodin toimivuuden takaavissa asioissa. Tähän asti en ole vielä törmännyt siihen, että Marttojen aineistoissa ja kursseilla olisi kovin paljon tällaisten taitojen opettelua korostettu, mutta itse olen saanut niitä hieman kartutettua, koska asumismuotoni on yksinasuminen. Kodinhoito määritellään Martoissa enemmän ruuanlaittoon, kodin sisustukseen, ruukkukasvien hoitoon ja kodin siivoukseen sekä puutarhanhoitoon liittyen kuin kodin sähkölaitteiden tai muiden teknisluonteisten asioiden hoitoon liittyen. On myös se puoli perhe-elämää, että joku aina organisoi lähes kaikki kodin ulkopuoliset tapahtumat ja suunnittelee loma-ajat. Sekin elämänalue voi äkkiä langeta vain joko miehen tai naisen hoidettavaksi, mikäli perheeseen ajatellaan kuuluvaksi molemmat sukupuolet. Perheen määrittelyjä on olemassa kyllä monentyyppisiä, mutta elämä voisi olla tältä osin kuitenkin entistä tasa-arvoisempaa ja keskustelunaiheita miesten ja naisten välillä voisi löytyä runsaamminkin, mikäli taidoissa voitaisiin päästä tällaisiin "vaihtokauppoihin" tai sitten yhdessä kaikkia asioita tekemään. Tosin ennenkuin kannattaa omia taitojaan ylen määrin mainostaa, pitää riittävän huolellisella paneutumisella tarttua asioihin, joista sitten voi ammentaa onnistumisen iloa ja muuta hyvää itsetuntoa kodin hoitamisen monissa kysymyksissä.

Tämän vuoden niin kuin viime vuodenkin Marttaliiton tunnuksena on "kohtaamispaikkana koti". Tasa-arvon vuosi oli vuonna 2006. Kun laittaa nämä kaksi asiaa yhteen saa tulokseksi tasa-arvoisen kodinhoidon. Jokavuotisen tunnuksen ympärille suunniteltu toiminta varmaan tuottaa jatkossakin edelleen tärkeitä projekteja, joilla suomalaisia koteja voidaan auttaa ja tukea.