Tämänkertaisella bloggauksellani kerron saippuanteko-harrastuksestani, jonka aloitin n 10 vuotta sitten menemällä Marttaliiton järjestämälle pienelle kurssille siitä. Vuodet ovat vierineet tämän saippuanteon parissa niin, etten ole kaupasta ostanut juuri muuta kuin mäntysaippuaa. Ajattelin, että kirjoitan asiasta niin selkeän tekstin, että kuka tahansa voi sen luettuaan tehdä itse omat saippuat ja hyötyä siitä sekä välttyä ihon kuivumiselta ja muilta allergioilta, joita valmiit saippuat voivat aiheuttaa. Netissä on toki sivustoja saippuan valmistuksesta, mutta silti ajattelen, että kokemus saippuanteossa voisi tässä auttaa monia.
Saippuan valmistuksessa tarvitset rasvoja ja öljyjä, vettä, lipeää ja tuoksuja, sekä esim kaurahiutaleita, suklaata ja hunajaa. Lisäksi lasipurkin n litra, muovikulhon n 2-3 litraa, saippuamuotteja tai mehupurkin ja sauvasekoittimen, lämpömittarin, lusikan sekä digivaaan.
Aloita näin: mittaa öljyt ja rasvat huolellisesti ja laita ne muovikulhoon. Muutama gramma voi jäädä astioihin, joten ota se huomioon. Öljyjä ja rasvoja on yhdessä saippua-annoksessa yleensä 500g. Niiden tulisi seoksessa olla hieman yli huoneenlämpöisiä eli korkeintaan 30-40 astetta. Lipeän määrä lasketaan lipeälaskurilla ja se on vakio jokaisen eri öljyn ja rasvan kohdalla.(Ks. esim MMS Lye Calculator) Kylmää vettä tarvitaan 2,5 X lipeän määrä.
Saippuan teon järjestys on seuraava: lipeä kylmään veteen, lipeä-vesiseos rasvoihin, rasvoihin tuoksuöljyt, mutta hunaja ja muut lisukkeet kuten marjat, kauraleseet jne. ns. kiisselivaiheeseen, joka tulee, kun rasvaseos ja lipeä-vesiseos yhdistetään ja sekoitetaan sauvasekoittimella muutaman minuutin ajan. Opettele siis tämä järjestys, niin onnistut saippuanteossa: sekoita lipeä lasipurkkiin, jossa on sopiva määrä vettä. Pidä lasipurkki kylmässä vesialtaassa samanaikaisesti, sekoita sitten lipeä-vesiseos rasva-öljyseokseen, johon olet ensin sekoittanut tuoksuöljyn, sekoita tätä seosta sauvasekoittimella muutama minuutti. Lisää siihen sitten juokseva hunaja, sulatettu suklaa, kauraleseet tms. Sekoita lisäaineet erityisen hyvin saippuakiisseliin.
Laitan tähän vielä yhden hyväksi kokemani saippuareseptin ja muutaman muun hyvän vihjeen, joita tarvitset. Lipeää pidetään saippuan teossa kaikkein vaikeimpana asiana, sillä se kuumentaa vettä, kun se sekoitetaan siihen, mutta huom. kotitekoisessa saippuassa on niin pieni määrä lipeää, että siitä ei aiheudu vaaroja, jos olet huolellinen sen käytössä. Yleensä 500g:n saippua-annokseen käytetään alle 100 g lipeää. Kun se sekoitetaan vettä sisältävään purkkiin, niin purkki lämpenee. Itse olen tehnyt sekoittamisen pienin annoksin muovipussista, johon olen valmiiksi mitannut oikean lipeämäärän, leikkaamalla pussiin pienen reiän ja sekoittamalla sen sitten lasipurkkiin, jota olen pitänyt samalla kylmässä vesialtaassa, niin että juuri mitään lämpenemistä ei tapahdu, koska kylmä vesi jäähdyttää lasipurkkiin sekoitettavaa lipeää samanaikaisesti. Kun lipeä-vesiseos sekä rasvat yhdistetään, niin niiden on hyvä olla hieman yli huoneenlämmön ja kun kaikki aineet on sekoitettu, niin saippuakiisseli kaadetaan mehupurkkeihin tai muotteihin, joihin on tehty aukko pituussuunnassa. Yleensä yksi saippuaerä mahtuu yhteen mehupurkkiin. Saippuan annetaan olla purkissa n. vuorokausi, jolloin lipeä neutralisoituu ja jähmettää rasvat ja öljyt. Sen jälkeen sen voi leikata paloiksi. Käytetyt astiat pestään huolellisesti astianpesuaineella. Alumiinisia astioita ei käytetä.
Vielä lopuksi siis yksi saippuaresepti lipeä- ja vesimäärineen. Tällä voit aloittaa saippuan tekemisen ja kun olet päässyt saippuantekemisen maailmaan, voit ilahduttaa myös ystäviäsi itse tehdyllä saippualla, joka hoitaa ihoa. Käsintehdylle saippualle tulee hintaa aina sen mukaan, mitä aineita käytät, mutta tällä reseptillä, jonka olen itse tehnyt, saat jo hyvän ja kosteuttavan saippuan kohtuuhintaan. Saippuan tekemiseen tarvittavan lipeän ja öljyt voi tilata esim Lahtisen vahavalimosta. Myös kaupasta saa useimpia öljyjä. Öljyjä ei voi tilata kovin pieniä määriä. Samoin on lipeän laita, jolloin voi varautua siihen, että niitä riittää vielä seuraavaankin kertaan. Lipeä säilyy hyvin pakattuna muovisessa suljetussa astiassa useita vuosia. Sitä käsitellessä voi olla hyvä käyttää muovikäsineitä ja muoviesiliinaa ainakin aluksi. Jos innostuit saippuan tekemisestä tämän blogikirjoituksen luettuasi, niin voit kysyä myös neuvoja sähköpostilla rkatariina@hotmail.com. Ohessa vielä resepti ja muutama kuva. Sanottakoon vielä, että netissä on hyviä saippuasivustoja englanniksi sekä lipeälaskuri, jolla siis voi itsekin suunnitella oman saippuan, kun tuntee, mitkä rasvat ja öljyt tekevät kovaa, pehmeää tai kosteuttavaa saippuaa. Saippua on parhaimmillaan n kuukauden päästä sen valmistamisesta ja siitä eteenpäinkin vielä pitkään.
Saippuaresepti kosteuttavalle saippualle:
-oliiviöljy (neitsyt) 125 g, lipeää 22,4g
-kaakaovoi sulatettuna 100g, lipeää 13 g
-kookosöljy 75g, lipeää 13,35 g
-manteliöljy 50g, lipeää 6,45 g
-jojobaöljy 40g, lipeää 2,64 g
-rypsiöljy (luomu) 40g, lipeää 5,16 g
-vehnänalkioöljy 20g, lipeää 2,48g
Lipeän kokonaismäärä tässä reseptissä on 65,48g ja siitä laskettuna veden määrä 2,5 x on 163,7 g.
-tuoksuöljy 5ml lisätään rasva-öljyseokseen
-hunaja 30g ja kauralese 0,5 dl lisätään kiisselivaiheeseen
Vuorokausi vanhaa saippuaa ja siinä käytetty mehupurkki. Nenässä tuoksuu teepuun tuoksu, jota käytin tällä kertaa tuoksuöljynä saippuassa.
KATARIINAN MARTTABLOGI
...oh, beibebeibe...
Pidän tätä blogia sekä omaan kirjalliseen tutkimukseeni että marttaharrastukseen liittyvänä. Kirjoitan siis joskus "mariana", joka on myös yksi kolmesta etunimestäni, että "marttana", jonka nimen saan Marttaliiton jäsenenä. Marttojen ravintoneuvonta, ympäristöasioiden hoidon korostaminen ja käsityö ovat aiheita, joita tahdon erityisesti painottaa. Marttaliiton toiminta perustuu kotitalousneuvonnassa asiantuntemukseen ja vapaaehtoistyöhön sekä keskinäiseen luottamukseen yhdistystoiminnassa. Blogini aiheet löytyvät oikean sivupalstan lopusta. Painamalla nuolista saat aiheet näkyviin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti