KATARIINAN MARTTABLOGI

...oh, beibebeibe...
Pidän tätä blogia sekä omaan kirjalliseen tutkimukseeni että marttaharrastukseen liittyvänä. Kirjoitan siis joskus "mariana", joka on myös yksi kolmesta etunimestäni, että "marttana", jonka nimen saan Marttaliiton jäsenenä. Marttojen ravintoneuvonta, ympäristöasioiden hoidon korostaminen ja käsityö ovat aiheita, joita tahdon erityisesti painottaa. Marttaliiton toiminta perustuu kotitalousneuvonnassa asiantuntemukseen ja vapaaehtoistyöhön sekä keskinäiseen luottamukseen yhdistystoiminnassa.
Blogini aiheet löytyvät oikean sivupalstan lopusta. Painamalla nuolista saat aiheet näkyviin.

lauantai 14. huhtikuuta 2018

Isä, mies, paranna kuvasi, please!


Vuosikymmenet on eletty naiskuvista, niiden tarkastelusta ja analyysistä. Vuorossa on siis huomion kiinnittäminen mieskuvaan yleensä tai henkilökohtaisemmin jokaisen omaan mieskuvaan. Haaveilen kirjoittamisesta hieman laajemmin. Vanha näppäimillä toimiva kirjoituskone on nurkassa, tietokoneen motikka on rikki enkä omista läppäriä. Kirjoitan puhelimella. Kyllä sekin luonnistuu, mutta siinä on omat hankaluudet.

Vierailin äskettäin ystävättäreni luona. Kävimme kylpylässä (ohlalaa) ja puhuimme pienen puuhailun lomassa elämistämme. Totesimme molemmat, että mieskuvissamme on parantamisen varaa niin kuin tietysti itsessämmekin. Miten parantaa asioita? Toiset yrittävät parantaa koko maailmaa ja se on heille potilaana. Niin mielellään parantaisi, jos osaisi. Siivoaisi saastuneet meret ja rannat muovista, vähentäisi jätekuormia, auttaisi nälkäänäkeviä.
Maailmanlaajuisten kysymysten edessä omat ongelmat ovat pieniä, mutta mieskuva ongelma ei ole. Se on lähes joka päivä läsnä ajatuksissa.
Ensin jotain isästä ja isistä yleensä liittyen jumala-kuvaan, omaan isään, kirkon isiin eli pappeihin, ajatusten ja oppien isiin. Isällä on lapsen mielessä mahtava asema ja isällä on valtaa. Isä myös usein haluaa, että lapsi kasvaisi vahvaksi kuten hän itse. Hän söisi hyvin, liikkuisi, saisi hyvä kunnon ja vahvistuisi kaikessa, mitä tekee. Oppisi taitoja ja suoriutuisi elämästä. Jotkut isät tosin omassa elämässä harvat ovat kannustaneet henkisiin tai taiteellisiin harrastuksiin lukemaan kirjoja, maalaamaan tauluja, soittamaan instrumentteja, mutta on niitäkin. On tosin aika sattumanvaraista, mistä saa inspiraation henkisiin ja taiteellisiin harrastuksiin.
Isillä on siis auktoriteetin ominaisuuksia ja valtaa. Hänen eteensä mennään kertomaan saavutuksista, koulusuorituksista ja urheilusuorituksista. Harvoin muiden auttamisesta. Itse sain koenumeroista aina jonkun markan omalta isältäni. Isillä on myös rooli siinä, että noudatetaan lakeja ja toimitaan sääntöjen mukaan. Inkvisitio tunnettiin aikoinaan isien toiminnasta ja poliisilaitos on syntynyt isien toimesta. Isät pitävät yllä valtiota, sotilastoimintaa, poliittista järjestelmää, virkoja eli tässähän on jo runsaasti aineksia mieskuvaan: järjestystä, kuria,sotilaallisuutta, voimaa, älyä, suorittamista...
Totesimme ystävättäreni kanssa, kun tapasimme, että molempien meidän mieskuva on huono. Miehet eivät tunnu ymmärtävän sitä, missä määrin he käyttävät valtaa ja mitä se saa aikaan heidän lähiympäristössään. Valta voi olla käskyttämistä, komentelua, tympeää kohtelua, pedagogisten taitojen puutetta, hartiavoimaa, työnjakoon liittyvää valikoimista, taloudellisia pakotteita ja sanktioita. Valtaa voi esiintyä kovan äänen käyttönä ja huutamisena, suorana puheena, jossa ei ole mukana empaattisia äänenpainoja ja ajatusta siitä, mitä oma puhe ja äänenkäyttö aiheuttaa muissa. Varsinkin, kun siihen ei kouluteta kuin ehkä armeijassa eikä mietitä, mitkä tilanteet ovat arkielämässä vastaavia kuin armeijan käytännöissä. Se voi olla kyvyttömyyttä asettua toisen asemaan tai vaivannäön puutetta sen suhteen, puhuako ystävällisesti tai kyvyttömyyttä käskeä hiljaisella äänellä tai pyytäen. Mieskuvaa vaivaa miellyttämisen halun puute, vaikka kaikkia ei voisikaan miellyttää tai kyvyttömyys miellyttää muita tai tehdä kuten muut toivovat ja haluavat. Eräs laji itsekkyyttä?
Mieskuvaa vaivaa myös tietynlaisen talousajattelun kehittäminen kuten pääomien kerääminen varastoon. Voi isä, eli valtio, näkisipä minun viime vuosien verotodistuksen. Tuloiksi tulee niin pieni summa, ettei sitä viitsi edes kirjoittaa näkyviin, eikä kukaan isä ole auttanut. Isät eivät pysty edes toisiaankaan auttamaan usein, eikähän talousasioissa juuri auteta.
Mieskuvaa vaivaa keskustelun puute ja kuuntelemisen vaikeus. Huonosta miesmielikuvasta ei tosin kannata puhua kuin maksullisesti terapiassa mielellään miehen kanssa, päädyimme siihen, koska mies yleensä enimmäkseen puolustautuu, kun kysymys on häneen liittyvistä kysymyksistä. Mieskuvassa itsekkyyteen kuuluvat autot, isot asunnot, liikennevälineet, kauppa, nautintoaineet...omistajuus...omaisuuden hallintavalta...huokaus, tauko...Isä, mies, paranna kuvasi, please!