KATARIINAN MARTTABLOGI

...oh, beibebeibe...
Pidän tätä blogia sekä omaan kirjalliseen tutkimukseeni että marttaharrastukseen liittyvänä. Kirjoitan siis joskus "mariana", joka on myös yksi kolmesta etunimestäni, että "marttana", jonka nimen saan Marttaliiton jäsenenä. Marttojen ravintoneuvonta, ympäristöasioiden hoidon korostaminen ja käsityö ovat aiheita, joita tahdon erityisesti painottaa. Marttaliiton toiminta perustuu kotitalousneuvonnassa asiantuntemukseen ja vapaaehtoistyöhön sekä keskinäiseen luottamukseen yhdistystoiminnassa.
Blogini aiheet löytyvät oikean sivupalstan lopusta. Painamalla nuolista saat aiheet näkyviin.

tiistai 5. helmikuuta 2019

Identiteetti


Mikä on sinun identiteettisi? Oletko äiti, sisar, vaimo, koululainen, lapsi vai aikuinen? Onko identiteettisi pysyvä vai väliaikainen kuten morsiamella tai kenties martalla? Meillä kaikilla on useita identiteettejä, joista kuitenkin usein jokin on vallitseva kuten työikäisen ammatti-identiteetti. On myös jokin oma itseysidentiteetti. Se, että tuntee itsensä joksikin tai samaksi henkilöksi vaikka samalla muuttuu ja aika kuluu. Itseysidentiteetin toivoisi olevan kiinnittynyt rakkauteen ja siinä merkityksessä Jumalaan. Itseysidentiteetin omaava pystyy ikään kuin kestämään muutoksia, hallitsemaan muutoksia ja myös saamaan niitä aikaan. Sana identiteetti tulee juuri sanasta sama eli se voi olla kahden asian samuutta ilmaiseva tai sitten jokin, mikä pysyy samana. Identiteettiin kuuluu siis myös samaistuminen johonkin ja jonkin asian itselleen omaksuminen tai oppiminen.
Identiteettiin kuuluu myös jonkin asian hyväksyminen ja sen hyväksyminen, mitä on ja mitä haluaa olla samalla, kun identiteetti muuttuu ja laajenee. Pienellä vauvalla on hänelle muiden antama identiteetti ja lapsella yleensäkin siihen asti, kunnes lapsi itse pystyy ymmärtämään jotain siitä, mitä hän on ympäristöstään erillisenä.
Identiteetit voivat olla annettuja, saatuja tai/ ja itse muokattuja. On parasta, jos jokin identiteetti tulee oikeaan aikaan ja paikkaan sopivalla hetkellä. Jos joutuu johonkin identiteettiin liian varhain, se voi tuntua vieraalta ja väkinäiseltä ja siinä voi epäonnistua, mutta siihen voi "venyä". Kun lapsi kasvaa, hänen identiteettinsä muuttuu iän myötä ja se on hänelle ominaista, jos kaikki menee hyvin. Itse muistan omasta elämästä tilanteita, jolloin jokin identiteetti tuli liian varhain ja johon ei ollut voinut kypsyä ja jota ei ollut voinut harjoitella riittävästi. Jos menee esim varhain naimisiin, niin voi olla vaikeaa omaksua vaimon tai rouvan identiteettiä. Rouva-nimitystä tosin käytetään myös naimattomasta, eronneesta tai leskestä, mutta eri asia on minkä ikäisestä. Äidin rooli sen sijaan on helpompi nuorempanakin, jos siihen on halunnut.
Joskus identiteetti tarvitsee tueksi jonkin luontaisen ominaisuuden tai persoonallisuuden piirteen kuten johtaja (hyvä tai kuuluva ääni) tai laulaja (hyvä lauluääni).
Moni asia identiteetissä on annettua tai saatua kuitenkin oppimisen kautta. Näin on esim moni ammatti-identiteetti. On annettua se, millainen on hyvä lääkäri tai hyvä opettaja, mutta siinä voi kehittyä omien tavoitteidensa mukaan. Hyvä ammatti-identiteetti muotoutuu tehtävän hyvän suorittamisen mukaan hyväksi. Jokin osa identiteetistä maksaa. Jos haluaa esim martta-identiteetin sillä nimellä, pitää liittyä marttajärjestöön. Myös oikeudet jonkin ammatin harjoittamiseen pitää joskus ostaa ja koulutuksesta yleensä maksaa.
Identiteettiin voi liittyä myös jokin muu olosuhde kuten, että ollaksesi äiti, sinulla tulee olla lapsi tai ollaksesi sisko sisar, ollaksesi ystävä ystävätär jne. Identiteetti voi olla myös aktiivinen tai passiivinen sen mukaan, harjoittako siihen kuuluvia asioita ja velvollisuuksia. Identiteetti voi kadota tai hämärtyä, ellei se toteudu.
Identiteetille voi muodostua myös kielteisiä sisältöjä ja se voi pilata ihmisen elämän. Näin on silloin, jos se on liian suppea, tarttumapintaa siihen on liian vähän ja se on liian ohut/heikko tai ennestään tuntematon. Myös jos identiteettiin liittyy epäsosiaalinen käytös, se voi muodostua tuhoavaksi henkilölle ja huonoksi esimerkiksi muille. Epäsosiaalisen käytöksen tunnusmerkit pitäisi opiskella, ennen kuin saa niistä omaan identiteettiin jonkin pysyvän leiman tai vaurion. Tämä on usein jäänyt vähälle huomiolle, jos on epäonnistunut taloudenpidossa tai on pitänyt opetella asioita "kantapään kautta" liian vähän tietämyksen ja kokemuksen tähden. Identiteetti voi olla kuin tuuli tai tuoksu tai ilmavirta tai sähköä ilmassa, joka leijuu jossain ja johon on vaikea joskus tarttua silloin, kun se vielä on muotoutumassa tai jos siihen liittyy jotain sanomatonta, liikuttavaa tai uutta. Silloin kuulostellaan, haistetaan ja maistetaan eli tunnustellaan sitä, mikä identiteettiin sopii ja missä sen suotuisat rajat kulkevat. Silloin mietitään myös sitä suuntaa, mistä oikea identiteetti löytyy ja miten sitä voi kehittää. Siinä voi joskus mennä aikaa, mutta ihmiseen pitää uskoa silloinkin vaikka se tuntuisi vaikealta ja mahdottomalta ja ennen muuta sanoa se hänelle. Sanat anteeksi, hyvä yritys ja unohda kuuluvat myös identiteettiin. Niitä tarvitaan, kun muodostetaan sitä omaa identiteettiä tai arvioidaan muiden.