KATARIINAN MARTTABLOGI

...oh, beibebeibe...
Pidän tätä blogia sekä omaan kirjalliseen tutkimukseeni että marttaharrastukseen liittyvänä. Kirjoitan siis joskus "mariana", joka on myös yksi kolmesta etunimestäni, että "marttana", jonka nimen saan Marttaliiton jäsenenä. Marttojen ravintoneuvonta, ympäristöasioiden hoidon korostaminen ja käsityö ovat aiheita, joita tahdon erityisesti painottaa. Marttaliiton toiminta perustuu kotitalousneuvonnassa asiantuntemukseen ja vapaaehtoistyöhön sekä keskinäiseen luottamukseen yhdistystoiminnassa.
Blogini aiheet löytyvät oikean sivupalstan lopusta. Painamalla nuolista saat aiheet näkyviin.

maanantai 18. lokakuuta 2010

Ekologisen kauneuden ilta


Kasvien hoitavat aineet olivat Matinkylän Marttojen viimeksi pidetyn illan aiheena. Kirjoitin viimeksi aiheesta blogissani korostaen kasvipohjaisen kosmetiikan edistämiä eläinten oikeuksia ja eläimiä kunnioittavaa tuotantoa, mutta kasvien hoitava ravinteisto on myös oma luonnonkosmetiikan tulos, jota kannattaa korostaa yhtä lailla niin kuin myös tuotteiden lisäaineettomuutta. Markkinoilla on nykyisin useita kymmeniä tuotemerkkejä luonnonkosmetiikasta ja Pro Luonnonkosmetiikka-yhdistyksen sivustolla ovat ne maahantuojat, jotka tuovat ekosertifikoituja tuotteita suomalaisille sen lisäksi, että markkinoilla on myös pikkuisen suomalaista luonnonkosmetiikkaa. Myös Animalian sivustolta löytää kauppoja, jotka myyvät luonnonkosmetiikkaa. Erityisen hyvän kuvan luonnonkosmetiikan tuotemerkeistä saa selaamalla aiheesta nettiä, käymällä kirjastossa tai kauneuden ja terveydenhoidon messuilla.

Luonnonkosmetiikkaan kuuluvat myös suolatuotteet. Löytyy suoladödöä, suolakuorintaa ja sen sellaista. Jotkut aineet kuten sitruuna, sokeri, suola, kookosöljy, kahvi tai omena voivat olla ulkoisestikin käytettyinä hipiää hoitavia. Erilaisia hius- ja kasvonaamioita löytyy googlettamalla. Savea voi ostaa ja tehdä itsekin siitä hoitoja. Samoin joidenkin luonnonkosmetiikan tuotemerkkien sisällä aineita voi sekoittaa niin, että saa lisäaineettomia kynsilakkoja ja meikkivoiteita. Kun elämme palveluyhteiskunnassa, jossa kauneudenhoitoa tarjotaan ammattilaisten tuottamana, niin vaatii tietysti paljon työtä se, että itse pääsee samoihin tuloksiin "kotikonstein". Luonnontuotteiden käyttöön liittyvää tietoa saa aineita kokeilemalla, mutta kokeilemisen taloudellisuudella on tietysti aina monet puolensa. Kannattaa kuitenkin satsata luonnosta saatujen aineiden hoitavien ominaisuuksien tuntemukseen, sillä olemmehan osa luontoa ja saamme osaksemme näin "luontoäidin" hoitoa sen äidilliseen hoivaan liittyen.

Vielä lopuksi lisäyksenä, että Martat-lehdestä 7/2010 löytyy kosmetiikan käytöstä oma puheenvuoronsa ja lista yleiskosmetiikan haitallisista aineista. Siinä varoitetaan erityisesti hiusväreistä, joita ei suositella alle 16-vuotiaille. Kaikkeen terveyttä edistävään kosmetiikkaan tulisi myös liittää huomautus sitä, että aineiden liiallista käyttöä tulisi välttää ja erilaisin tavoin pyrkiä tuotteilla saamaan aikaan sellaista, mikä ilahduttaa mieltä ja saa kosmetiikan näyttämään hoitavalta niin, ettei siitä tule itsetarkoitus ja ettei aineilla tuoteta liian "silmiinpistävää" vaikutusta.