KATARIINAN MARTTABLOGI

...oh, beibebeibe...
Pidän tätä blogia sekä omaan kirjalliseen tutkimukseeni että marttaharrastukseen liittyvänä. Kirjoitan siis joskus "mariana", joka on myös yksi kolmesta etunimestäni, että "marttana", jonka nimen saan Marttaliiton jäsenenä. Marttojen ravintoneuvonta, ympäristöasioiden hoidon korostaminen ja käsityö ovat aiheita, joita tahdon erityisesti painottaa. Marttaliiton toiminta perustuu kotitalousneuvonnassa asiantuntemukseen ja vapaaehtoistyöhön sekä keskinäiseen luottamukseen yhdistystoiminnassa.
Blogini aiheet löytyvät oikean sivupalstan lopusta. Painamalla nuolista saat aiheet näkyviin.

perjantai 21. syyskuuta 2012

Viihtyisä ympäristö

Asun itse kerrostaloalueella ja alueeni viihtyisyydestä on tehty vuosittain taloyhtiön puolesta kyselyjä sen suhteen, mitä mieltä siitä asukkaat ovat. Vaikuttavatko siihen istutukset, talojen värit, parvekeistutukset, autoliikenne, ulkoilu- ja kävelyreitit, puistot, puut tms. Kyselyistä on sitten julkaistu taloyhtiön lehdessä tulokset. Tällaista tutkimusta on yhteiskunnassa paljon. Meillä oli jokin aikaa sitten marttaillan aiheena puutarhan ja pihojen hoito ja istutukset omakotitaloissa ja rivitaloissa. Kerrostaloalueella ei juurikaan voi pitää kasvimaata, mutta alalla tapahtuu koko ajan aika paljon ja taloyhtiöissä toivon mukaan varmaan myös seurataan alan uusimpia trendejä. Voisiko sanoa, että elämme nykyisin autokulttuurissa, joka vaikuttaa ympäristöön todella paljon? Autot vievät tilaa, ehkä myös asuintilaa, mutta niillä, joilla auto on, se on tietysti myös mahdollisuus erilaisen asioiden toteuttamiseen, niin etteivät auto ja asuintila ole vaihtoehtoja. Omassa ympäristössäni on kuntoiluhalli ja urheiluhalli ja niiden läheisyydessä on suuren suuret parkkitilat. Kukaan ei varmaankaan myöskään mieti sitä, voitaisiinko nämä alueet muuttaa puistoiksi tai ruohikoiksi, koska se nyt vaan on niin, että ihmiset haluavat autoilla kuntoilemaan. Kukaan ei juurikaan vaihda automatkaa pyöräilyyn tai kävelyyn ja tahdo sillä korvata osaa kuntoilusta.
Ympäristön viihtyvyyteen vaikuttavat myös kodin viihtyvyys ja monet muut seikat kuten se, missä määrin voi itse siihen vaikuttaa. Kodin sisustukseen nähden on olemassa isopino aiheeseen liittyviä julkaisuja. Vuosittain pidettävät asuntomessut eri puolilla, joissa itse en ole milloinkaan käynyt, kertovat omaa kieltään asumiseen liittyen.Kotia pidetään yksityisalueena, jossa jokainen itse määrittelee viihtyvyyden määrän ja laadun. Kun nykyisin tuntuu siltä, että aika harvoin saa vierailukutsun jonkun kotiin, niin mistä se kertoo? Ovatko julkisten tilojen rakentaminen ja kodin sisutuslehdet aiheuttaneet sen, että ihmiset tahtovat lisätä omaa päätösvaltaansa sen suhteen, mikä on viihtyisää asumista ja viihtyisä koti. Viihtyvyyttä voi tietysti tarkastella myös lähes kaikkeen elämiseen liittyvänä: onko viihtyisyyttä luovia tavaroita, astioita, huonekaluja, vaatteita jopa lähimmäisiä ja kotieläimiä... Teemoja on runsaasti, mutta tietysti ympäristön viihtyvyys viittaa erityisesti juuri miljööseen ja asumiseen.
Ympäristön viihtyvyyteen liittyy varmaan myös erilaisiin ympäristöihin tutustuminen ja mahdollisuus vaihtaa ympäristöä aina silloin tällöin. Luonnossa retkeily, marjastaminen ja sienestys ovat asioita, joihin voi liittää myös ympäristön viihtyvyyden tarkastelua. Metsän ihanuuteen voi tutustua sitä kuvaten ja värejä aistien. Viimeksi kun itse kävin metsäisellä suolla, niin tutkin alueen kasveja ja juuri suon kasvithan ovat usein pieniä ja hentoja - tuotapa en taas pitkään aikaan ollut huomannut. Itse teen myös parhaillaankin vapaaehtoistyötä ympäristöasiassa. Etsin niitä tahoja, joiden kanssa voisi pohtia ympäristökysymyksiä, jäteongelmia ja parantaa ympäristöolosuhteita omassa asuinympäristössäni. Eivät työ ja vapaaehtoinen työ lopu tässä merkityksessä ikinä.
Laitan vielä pari aiheesta löytämääni kuvaa, joita meditoimalla ympäristöä voi tarkastella todellakin hyvin eri näkökulmista käsin. Toinen niistä on metropoli ja toinen lato maaseudulla. Kumpi on sinun ympäristösi ja kumpaan mielesi halajaa?