KATARIINAN MARTTABLOGI

...oh, beibebeibe...
Pidän tätä blogia sekä omaan kirjalliseen tutkimukseeni että marttaharrastukseen liittyvänä. Kirjoitan siis joskus "mariana", joka on myös yksi kolmesta etunimestäni, että "marttana", jonka nimen saan Marttaliiton jäsenenä. Marttojen ravintoneuvonta, ympäristöasioiden hoidon korostaminen ja käsityö ovat aiheita, joita tahdon erityisesti painottaa. Marttaliiton toiminta perustuu kotitalousneuvonnassa asiantuntemukseen ja vapaaehtoistyöhön sekä keskinäiseen luottamukseen yhdistystoiminnassa.
Blogini aiheet löytyvät oikean sivupalstan lopusta. Painamalla nuolista saat aiheet näkyviin.

maanantai 7. maaliskuuta 2011

Neulemalleja ja -ohjeita

Aloitin neuleohjeiden lukemisen englanniksi vasta hiljattain ja se tuntui aluksi tosi työläältä, mutta itseltäni se sujuu jo. Tosin täytyy myöntää, että taustalla pitää olla hyvä suomenkielisten neuleohjeiden tuntemus ja paljon kärsivällisyyttä tekemisen huolellisuudessa. Neulomiseen pätee se, että ei aloita liian vaikeasta, koska silloin tuskastuu työnsä kanssa helpommin ja kuten sanottua, jos unelmoi hyvästä neulomistaidosta, niin silloin perustaidot pitää olla hyvät ja niitä harjoitellaan aluksi moneen kertaan. Olen suunnitellut juuri pari neuletta, joista tosin toinen on vielä alkutekijöissä, koska kuten arvata saattaa silmukat karkasivat ja neuleissahan voi kohdata ihan mitä tahansa ongelmia. Myös neuleen mittaamisessa voi tulla vastaan ongelma, koska vaikka silmukat laskisi tekemällä pienen mallitilkun, niin neuloksen venyvyys ei aina näy pienessä mitassa. Sitten silmukoita onkin liian vähän tai liian paljon, jos neuleen koon laskee pienen mallitilkun perusteella ja jos kokoja ei ole siis laskettu valmiista neuleesta ottaen huomioon neuloksen joustavuuden. En tiedä, onko motivoivaa se, että rupeaa laskemaan missä ajassa saa neulottua/kudottua puseron, mutta silti olen sen tehnyt ja laskenut siihen kuluvan aikaa noin 30 tuntia kokoaikaista työtä. Jos lanka on hyvin ohutta, niin sitten aikaa menee toiset 30 tuntia siihen ja jos neuletta tekee vain vapaa-aikoinaan, niin silloin mikään neule ei valmistu ihan viikossa. Neuleen edullisuutta ei kannata verrata ostettuun neuleeseen, koska itse tehden voi kuitenkin saada sellaisia asioita, joita ei valmiista vaatteesta löydy kuten tietyt värit ja langan laatu.


Laitan neulesuunnitelusta kiinnostuneille tähän pari kirjavinkkiä, joissa on valmiita neulekuvioita, mutta ei neulemalleja. Itse neulekuvioita yhdistelemällä voi siis suunnitella oman mallin. Neule- eli kudontakuvioita löytyy Erika Knightin kirjasta Lace and eyelets ja virkkauskuvioita kirjasta Handbook of Crochet Stitches, jonka toimittajana on Betty Barnden. Molemmat teokset läytyvät myös suomenkielisinä, mutta edullisemmat tarjoukset olen itse löytänyt englanninkielisinä. On olemassa myös neulekuvioita reunusten tekemiseen ja niitä löytyy myös jonkin verran mainitsemistani kirjoista. Tietysti kirjatarjonta aiheesta kaikenkaikkiaan on runsas.