KATARIINAN MARTTABLOGI

...oh, beibebeibe...
Pidän tätä blogia sekä omaan kirjalliseen tutkimukseeni että marttaharrastukseen liittyvänä. Kirjoitan siis joskus "mariana", joka on myös yksi kolmesta etunimestäni, että "marttana", jonka nimen saan Marttaliiton jäsenenä. Marttojen ravintoneuvonta, ympäristöasioiden hoidon korostaminen ja käsityö ovat aiheita, joita tahdon erityisesti painottaa. Marttaliiton toiminta perustuu kotitalousneuvonnassa asiantuntemukseen ja vapaaehtoistyöhön sekä keskinäiseen luottamukseen yhdistystoiminnassa.
Blogini aiheet löytyvät oikean sivupalstan lopusta. Painamalla nuolista saat aiheet näkyviin.

tiistai 21. tammikuuta 2014

Pipoja,sukkia,lapasia, kaulaliinoja ja villaisia rintarosseja

Päivitän nyt ma 17.2. kenties vikakertaa tämän aiheen ympärillä. Huivi on paitsi kaulaliinan mallinen entisestään myös neliön tai kolmion muotoinen kappale. Nyt kuitenkin huivin muotoa on nykyisin hieman muunneltu ja sitä löytyy puoliympyränä tai kolmiona, jonka kateetit ovat eri pituisia ja kateettien päät on venytetty ohuiksi suikaleiksi, jolloin se voidaan kietoa kaulaan helpommin. Kolmion hypotenuusa on kaarrettu. Yhden tällaisen uuden mallisen huivin silmukat olen jo luonut. Näitä uusia malleja löytyy pinterestistä, ravelrystä, etsystä tai knittystä (scarfs, wraps), joissa on valtava kaikkien neuleiden ja käsitöiden mallisto verkostoituneine tekijöineen. Törmäsin myös neuleen henkisyyteen, jota käsitellään yleensä muotiin liittyen puhumalla esimerkiksi rock-, vintage-, grunge-, business-, pin-up-, preppy-, chanel-,sport- tai katumuodista. Tätä henkisyyden teemaa tuodaan esille Rowanin ja Knittyn neulesivustoilla, joissa neuleen ominaisuuksien ja langan laadun kuvaukset vaativat jo asiaan perhtyneen kielellistä ilmaisukyvykkyyttä ja niiden lukeminen saattaa herättää sen tunteen, että oma harrastuneisuus ei kykene näkemään asiassa niin monia ulottuvuuksia kuin aiheeseen perehtynyt kirjoittaja. Tässä on eräs syy siihen, miksi neuleharrastus on niin aikaavievää. Jos kaikkeen tähän aika riittää eli trendien seuraamiseen ja neuleista kirjoittamisen lukemiseen neulomisen ja leipätyön lisäksi, niin olisi aloitettava jo lapsena tämä ala. Näin on kuitenkin kenties kaikessa taiteessa. Omassa marttayhdistyksessäni ei ole vielä ehditty tutustumaan näihin uusiin neulemahdollisuuksiin, vaikka siellä jotkut yksittäiset jäsenet ovatkin niihin jo hieman perehtyneet aiemmin. Laitan oheen vielä kuvia uudenmallisista hartioilla pidettävistä huiveista.

Olen valmistautunut juuri tulevan Neulojat verkostoyritysten tarjontaan koskien edullista lankamyyntiä 14.-15.2. tapahtuvassa Neulojien yössä klo 21-9. Kävin läpi mukanaolevien yritysten lankatarjonnan lankamerkeittäin ja lankalaaduin. Opettelin merinovillan, buckleen, efektilangan, kampalangan ja karstatun langan termit ja tutustuin kauppojen laatimiin esitteisiin eri valmistajien langoista. Löysin noin 100 eri lankamerkkiä. Jokaisella lankamerkillä on oma nettisivustonsa neuleohjeineen - asiaan perehtymiseen kuluu siis vielä useita työtunteja lisää. Neulojat-FB-sivustolla löytyy myös yritysten parissa työskentelevien henkilöiden esittelyjä, joissa he tuovat esille omia neuletöitään. Monella on töitä pitkässä jonossa ja toiset päivittelevät sitä, etteivät kaikki työt oikein tahdo valmistua. Tämä on varmaan monen yhteinen kokemus neulomiseen liittyen.
Samalla tässä opettelin tekemään myös ruusunen-korun huopakankaasta. Löysin korun kuvan taitogroupin facebook-sivustolta. Myös huopahelmiä on tehtynä laatikossa useita kymmeniä ja niiden kokoaminen odottaa nyt, kun neulomisessa on vielä keskeneräisiä töitä. Tähän vielä kuva ruusunen huopakangaskorusta, joka on kevyt ja kaunis. Värejä vaihdellen korun käytön voi sijoittaa eri vuodenaikoihin. Valkoinen sopii tietysti lumeen ja talveen. Otan koruteeman esille myös blogiini, sillä siihen liittyviä töitä on jo ollut siinä esillä ja onhan korukin tietysti asusteisiin liittyvä käsityö, jos se on erityisesti käsintehty tekstiilikoru. Tarjoan myös neuvontaa aiheeseen liittyen.

Tässä seuraavassa kuvassa on juuri valmiksi saamani kaulaliina tämän talven vielä tuleviin pakkasiin. Lankana on kahta väriä villalankaa ja erityylisiä mohaireja. Laitan kuvan myös vielä huopahattumallista, jonka löysin netin käsityötarjonnasta. Tällaisen voisi yrittää tehdä. Onnistuukohan ilman kurssia?

Sain valmiiksi ensimmäisen tämän vuoden pipon pitsineuleella tehtynä. Alla on myös keltainen huivi, joka on hieman kesken, kun siitä loppui lanka. Odotan lankalähetystä parhaillaan. Huivi on tehty ohuesta villalangasta suositeltua suuremmilla puikoilla. Näin tulee ohut ja pehmeä neulos, joka sopii myös väljään puseroon tai liiviin. Huivi tulee isoilla puikoilla nopeasti valmiiksi. Sopii hyvin lahjahuiviksi.

Tänä vuonna teen blogiini sellaisen uudistuksen, että päivitän aina yhden kuukauden tekstejäni ja lisään niihin asiaa ja kuvamateriaalia, jolloin blogin lukeminen toivottavasti helpottuu. Joka kerta ei siis tule uutta otsikkoa, vaan aihe pysyy jotakuinkin samana ainakin kuukauden-parin ajan. Nyt aiheena ovat talviasusteet, sillä onhan kylmin aika vuodesta juuri meneillään.
Omassa käsityösivujen selaamisessani käytän suomen lisäksi englantia, saksaa, ranskaa ja ruotsia. Näin ollen aiheeni kannalta termit villa, huovutus, villakorut, neulominen sekä neulotut lapaset, sukat, kaulaliinat, pipot jne. on parasta kääntää ensin eri kielille ja alkaa sitten neulemallin haku. Tämä on tietysti aikaa vievää puuhaa, mutta omasta mielestäni kannattavaa. Neuleen suunnittelusta laitan kokemuksenani sen, että hieman kovempaan villalankaan sopii jokin joustava neulos, hieman pinnasta kohoava neulos tai pitsineulos. Pehmeä lanka taas näyttää hyvältä lähes kaikissa neuloksissa, mutta pehmeyttä voi tietysti korostaa valitun neuloksen avulla.
Harjoittelen itse huovutetun hatun tekemistä. Olen valmistanut myös villasta rintarosseja. Marttojen tämän vuoden neuleaihe on sukat, joista löytyy ohjeita Uudenmaan marttojen kässämarttojen sivustolta. Myös Pirkanmaan Kotityö Oy on julkaissut pari pientä vihkosta aiheesta Sukka ja toisen aiheesta Lapanen. Itselläni myös sukkaparin neuominen on aihelistalla tänä vuonna. Muita kässämarttojen aiheita ovat mm. rannekkeet ja säärystimet.
Viime vuoden lopussa neuloin kaulahuivin lasten Seurasaari-joulupolun tapahtumaan, josta sain myös idean tutustua kaulaliinamalleihin. Huiveista puheen ollen voisi eri maiden huiviperinteeseen olla kiinnostavaa tutustua esimerkiksi ruuan ja aterioinnin yhteydessä. Juuri nyt marttayhdistykseemme on tulossa Intia-ilta. Bashminahuivin niin kuin muidenkin huivien sitomisesta on olemassa youtubessa videoita. Kommenttiosasto on myös avoinna niille, jotka haluavat nauttia aiheesta keskustellen.
Lopuksi tähän asustekuvia:



Ei kommentteja: