KATARIINAN MARTTABLOGI

...oh, beibebeibe...
Pidän tätä blogia sekä omaan kirjalliseen tutkimukseeni että marttaharrastukseen liittyvänä. Kirjoitan siis joskus "mariana", joka on myös yksi kolmesta etunimestäni, että "marttana", jonka nimen saan Marttaliiton jäsenenä. Marttojen ravintoneuvonta, ympäristöasioiden hoidon korostaminen ja käsityö ovat aiheita, joita tahdon erityisesti painottaa. Marttaliiton toiminta perustuu kotitalousneuvonnassa asiantuntemukseen ja vapaaehtoistyöhön sekä keskinäiseen luottamukseen yhdistystoiminnassa.
Blogini aiheet löytyvät oikean sivupalstan lopusta. Painamalla nuolista saat aiheet näkyviin.

keskiviikko 19. joulukuuta 2007

Hei hei,


Nimeni on Katariina ja toimin Matinkylän Martoissa. Lisäksi teen parhaillaan väitöskirjaa Helsingin yliopiston teologiseen tiedekuntaan. Liityin Marttoihin kolme vuotta sitten. Ensiksi kävin tutustumassa Marttojen toimintaan syksyllä 2004 ja seuraavana vuonna liityin Matinkylän paikallisyhdistyksen jäseneksi, joka kuuluu Marttaliittoon. Vuoden 2007 alusta tehtiin uudistus, että kaikki jäsenet maksavat jäsenmaksun suoraan Marttaliitolle ja he saavat jäsenmaksua vastaan Martat-lehden, jonka aiempi nimi oli Emäntä-lehti. Kun liityin vuonna 2002 perustettuun Matinkylän Marttoihin, siinä oli jäseniä parikymmentä. Kolmen vuoden aikana jäseniä on tullut hieman lisää, joista noin puolet käy marttailloissa. Meillä on kerran kuukaudessa marttailta ja kerran kuukaudessa sen lisäksi käsityöilta. Käsityön paikalla oli aluksi kirjallisuuspiiri, mutta se muutettiin 2005 käsityöpiiriksi, mikä sopii paremmin Marttojen toimintaideaan. Matinkylän Marttojen vuosittaiseen ohjelmaan voi käydä tutustumassa nettisivustolla: Matinkylän Martat.

Olen lukenut Raamatusta kertomuksen Martasta ja Mariasta (Luuk 10:38-42), josta Martan toiminnan malli on lähtöisin. Siinä kerrotaan kahdesta naisesta, jotka ovat sisaruksia ja joista toinen eli Martta tekee käytännön hommia ja palvelee vieraita ja toinen eli Maria asettautuu kuuntelemaan Jeesuksen hengellistä opetusta. Kun Martta huomauttaa Jeesukselle, että Maria vain kuuntelee ja jättää kaikki työt hänen tehtäväkseen niin, että eikö Jeesus kehota Mariaa auttamaan Marttaa, niin Jeesus vastaa hänelle, että Maria on valinnut hyvän osan, jota häneltä ei oteta pois. Lisäksi Jeesus sanoo, että Martta huolehtii ja hätäilee vain moninaisista asioista.

Jeesuksen sanat Martalle tuntuvat hieman sellaisilta, että ei tule huolehtia käytännön asioista eikä muiden palvelemisesta. Muuallakin Uudessa testamentissa on kohtia, joissa sanotaan, että ei tule huolehtia liikaa jokapäiväisistä asioista. Jeesus sanoi, että henki on enemmän kuin ruoka ja ruumis enemmän kuin vaatteet (Luuk 12:23), mutta hän ei kuitenkaan erottanut näitä toisistaan. Martta kyllä huolehti pääasiassa jokapäiväisistä asioista, sillä niillä on meille merkitystä ja muualta Raamatusta voimme oppia, että ennen hyvin hoidettua Martan osaa emme voi saada Marian osaa. Ennen kuin opimme hoitamaan hyvin käytännön asioita kuten Jeesuksen vertauskertomuksista (esimerkiksi Luuk 16:1-13) voimme lukea, emme voi siis päästä niiden yli ja ohi muita asioita mietiskelemään ja rukoilemaan.

Monet ovat yrittäneet yhdistää omaan toimintaansa sekä Martan että Marian osan. Joulunaikaan tätä kirjoittaessani korostuvat sekä Martan että Marian toiminta. Kaikesta joulutohinasta, joululahjojen antamisesta ja jouluruokien valmistamista huolehtii "martta" kunnes tulee se H-hetki, jolloin hiljennymme joulun viettoon ja pääsemme "marian" osaan. Joulutunnelmaa tavoitellessamme ja kynttilöiden valoa ihastellessamme, voimme kuten "maria" mietiskellä joulun sanomaa, evankeliumia ja ottaa vastaan Jeesuksen, Vapahtajamme syntymäuutisen. Kun meillä on lomaa ja rauhaa, niin voimme keskittyä kuuntelemaan "marian" tavoin ja kätkemään sydämeemme tapahtumia samoin kuin teki jouluevankeliumin toinen päätähti, Neitsyt Maria, Vapahtajamme äiti, joka kätki sydämeensä kaikki Jeesuksen syntymään liittyvät tapahtumat ja enkelinkin sanat (Luuk 2:19; 2:51) niitä miettiäkseen.

Ei kommentteja: