KATARIINAN MARTTABLOGI

...oh, beibebeibe...
Pidän tätä blogia sekä omaan kirjalliseen tutkimukseeni että marttaharrastukseen liittyvänä. Kirjoitan siis joskus "mariana", joka on myös yksi kolmesta etunimestäni, että "marttana", jonka nimen saan Marttaliiton jäsenenä. Marttojen ravintoneuvonta, ympäristöasioiden hoidon korostaminen ja käsityö ovat aiheita, joita tahdon erityisesti painottaa. Marttaliiton toiminta perustuu kotitalousneuvonnassa asiantuntemukseen ja vapaaehtoistyöhön sekä keskinäiseen luottamukseen yhdistystoiminnassa.
Blogini aiheet löytyvät oikean sivupalstan lopusta. Painamalla nuolista saat aiheet näkyviin.

maanantai 24. joulukuuta 2007

Enkelijoulukortti ja joulutonttu

Teen ihan mitä vaan kädentöihin liittyen riippuen siitä, onko asiassa jokin kiva idea ja onko se hyödyllinen. Minulta jäi lapsena askartelu aika vähiin, emmekä koulussakaan käsityötunnilla tehneet kovin paljon sellaista, mitä nykyisin tehdään. Koulun käsityöstä on jäänyt mieleen vohvelikankaasta tehty pyyhe, kaulaliina, johon tehtiin sellainen pujotusaukko, pieni ruokaliina ja siihen kotelo sekä käsityökassi. Luulenpa, että suurin osa entisen kansakoulun käyneistä on tehnyt nämä samat asiat koulun käsityötunneilla. Koulussahan opitaan juuri perustaidot.

Aloitin oman käsityöharrastuksen 90-luvun loppuvuosina uudelleen ja nykyisin teenkin ihan kaikenlaisia asioita, joita olen oppinut mm. käsityökursseilla ja Marttojen käsityöilloissa. Neulahuovutan, teen ja askartelen huopatöitä. Suunnittelen nahasta pieniä koruja. Teen kortteja vesiväreillä sekä erilaisia aiheita ja materiaaleja yhdistellen. Opettelen erilaisia askartelutekniikoita. Ompelen ja neulon ja sen sellaista eli vähän kaikkea löytyy. Vältän ihan suoranaisesti valmiiden mallien uudelleen tekemistä, vaikka usein tulee mieleen se, että joku on jo keksinyt hyvän mallin - miksei sitä sitten toteuttaisi. Suunnittelen kuitenkin mielelläni myös itse ja vaikka kaikkeen suunnitteluun liittyy jonkin aiemmin opitun tai nähdyn sekoitusta, oma tekele on kuitenkin aina tyydyttävämpi kuin vain valmiin mallin toistaminen.

Ohessa on joitakin ihan helppoja ohjeita enkelijoulukortin, joulukynttilän ja joulutontun tekemiseen. Idean enkelikorttiin olen säilyttänyt monia vuosia. Löysin sen kerran jostakin esittelystä, mutta en ole ohjeeseen ehtinyt aiemmin paneutua enkä ole siihen törmännyt missään askarteluoppaassa. Enkelin voi tehdä sen suuruisena kuin tahtoo.

Enkelijoulukortti:
Siihen tarvitaan jotakin hieman paksumpaa paperia kuin tavallinen monistuspaperi ja oheinen ohje. Enkelikortin voi lähettää jollekin ja sen voi sitten taittaa pöydälle koristeeksi. Leikkaa siis paperista kuvan mukainen malli.

Nuolet tarkoittavat sitä, että viivaa pitkin leikataan siipien ja helman välistä puoleenväliin siitä, mistä nuoli alkaa. Pään ympäriltä leikataan ympyränmuotoinen osa pois. Pää jää kuitenkin kiinni siipien väliin. Enkeli taitetaan ympyränmuotoiseksi ja takaa se laitetaan nuolien kohdalta limittäin. Enkelin saa pysymään hyvin pystyssä, jos tekee enkelin pään ja siivet kaksinkertaisesta paperista... ja sitten siihen vaan kirjoittamaan, että iloista joulua kaikille.

Joulukynttiläidean löysin käsityökirjasta, mutta olen sitä hieman muunnellut materiaalien suhteen. Joulukynttilän saa lasipurkista, jonka ympärille voi laittaa ohutta silkkipaperia, paperinarua tai jotain ohutta kangasta solmimalla ympärille nauhaa tai narua. Valvo kuitenkin kynttilän palamista hyvin, sillä tuikusta voi tulla mustaa savua lasipurkin pintaan, jos se palaa liian lähellä lasia. Peltisistä ja matalista säilykepurkeista saa hyviä ulkotulia. Niissä voi polttaa kaikki vanhat kynttilänpätkät.

Tämän joulutonttuidean sain äidiltäni, joka toi sen meille ulkomailla käytyään. Kerää syksyllä niin suuria käpyjä kuin löydät. Tee kävylle pää huopapallosta tai muovailuvahasta ja teline, jossa se pysyy pöydällä, muovailuvahasta. Maalaa tontun pää vesiväreillä, laita villalangasta hieman hiusta ja pumpulista partaa (paitsi tyttötontuille), ompele tonttulakki ja tee askartelupunoksesta kädet ja jalat. Tontun voi tehdä myöskin askartelupunoksesta niin, että taittelee siitä ensin tontun kädet, vartalon ja jalat, laittaa vartalon, käsien ja jalkojen ympärille harmaata villalankaa ja tekee tontun pään samalla tavalla kuin käpytontulle. Tämän tontun opin Martoilta.

Hyviä jouluaskarteluita ja jos tänä vuonna ei enää ehdi, niin joulu on joka vuosi. Kaikkea ei yhtenä jouluna ehdi toteuttaa. Jouluhyasinttien suhteen pääsin tänä jouluna siihen asti, että ostin kolme valmista hyasintin alkua, laitoin ne eri purkkeihin ja koristelin kävyillä ja sammaleilla. Hyasintit ehtivät aueta vasta uutena vuotena.