KATARIINAN MARTTABLOGI

...oh, beibebeibe...
Pidän tätä blogia sekä omaan kirjalliseen tutkimukseeni että marttaharrastukseen liittyvänä. Kirjoitan siis joskus "mariana", joka on myös yksi kolmesta etunimestäni, että "marttana", jonka nimen saan Marttaliiton jäsenenä. Marttojen ravintoneuvonta, ympäristöasioiden hoidon korostaminen ja käsityö ovat aiheita, joita tahdon erityisesti painottaa. Marttaliiton toiminta perustuu kotitalousneuvonnassa asiantuntemukseen ja vapaaehtoistyöhön sekä keskinäiseen luottamukseen yhdistystoiminnassa.
Blogini aiheet löytyvät oikean sivupalstan lopusta. Painamalla nuolista saat aiheet näkyviin.

keskiviikko 2. tammikuuta 2008

Värit


Käsityöalan ihmiset kuten matonkutojat, ryijyn tekijät, villapuseroiden neulojat, tikkutyön tekijät sekä kankaiden ja vaatteiden suunnittelijat miettivät työssään jatkuvasti värejä ja niiden yhteensopivuutta. Kuinka paljon siis värien katselua vaatiikaan se, että pääsee värien käytössä johonkin kivaan lopputulokseen, joka poikkeaa hieman siitä kaikkein tavanomaisesta.

Itse olen opetellut värejä tuntemaan värikarttojen, luonnon värien ja erilaisten käsityökirjojen avulla. Mikä sopii keltaiseen, mikä sopii harmaaseen eli mitkä värit sointuvat hyvin yhteen, kuinka monta väriä tuottaa kauniin vaikutelman, mitkä ovat vastavärit, mitä syntyy värien yhdistämisestä, mikä on rohkeaa värin käyttöä, pitääkö jotkut värit hylätä kokonaan, mikä on kunkin lempiväri, millaisia tulkintoja väreihin liittyy ja mitkä ovat väritottumukset mm. näitä kysymyksiä mietin väreihin liittyen. Värin tulkinnassa on monia puolia. Uskonnoissa on oma värisymboliikkansa ja psykologisessa tarkastelussa väreillä katsotaan voitavan vaikuttaa ihmisen mielialaan. Väreille on annettu mielialaan liittyviä tulkintoja kuten rauhoittava vihreä tai ärsyttävä punainen tai räiskyvä keltainen tai puhdas valkoinen jne. Kuitenkin tietyssä hyvin suunnitellussa kokonaisuudessa eri väreillä saattaa olla merkitystä, joka ei liity kovin paljon yhden värin tulkintaan. Itseäni värien tulkinta ei niin suuresti puhuttele, mutta tietysti, jos pitää sen mielessä, että värit ovat sähkövärähtelyä, niin niiden voimakkuudella on merkitystä ja tietyt elämäntilanteethan hoidetaan tietyin värein kuten mustaa hautajaisiin tai valkoista häihin ainakin morsiamelle.

Hillittyyn pukeutumiseen tai värien käyttöön liittyy usein se ajatus, että värejä ei ole juuri lainkaan. On vain harmaata, mustaa tai jotain beigen sävyistä. Oma lempivärini vaihtelee hieman vuodenaikojen mukaan. Värisuunnitteluuni liittyy tällä hetkellä hyvin yhteen sopivien värien löytäminen. Teen luetteloita niistä väreistä, jotka sopivat hyvin yhteen ja etsin myöskin yllättäviä yhdistelmiä, jossa jotain aika voimakastakin väriä voi olla mukana, vaikka ei kovin paljon. Minulla on tässä joitakin esimerkkejä värien yhdistelmistä, joita aion tulevissa kädentöissä noudattaa kuten violetti, harmaa ja musta yhdistelmä, sammaleen vihreä, harmaa, ruskea, violetti, sininen ja turkoosi yhdistelmä, ruskea, sininen ja punainen yhdistelmä, vaalean sininen, puolukan punainen ja viinin punainen yhdistelmä, tummanvihreä ja beige yhdistelmä, vihreä, sininen, violetti ja pinkki yhdistelmä sekä turkoosi, tummanpunainen ja vihreä yhdistelmä.

Työskentelen värien kanssa myöskin jonkin verran meikkitaiteen ja muodin näkökulmasta, vaikka en ole kovin muotitietoinen, enkä tunne orjallisesti olevani muodin kahleissa, koska se merkitsee usein vain aika passiivista muotisuunnittelijoiden seuraamista pukeutumisessa tai meikeissä. Viimeisin löytämäni idea on, että kynsilakan ja sormuksen värin voisi sommitella toisiinsa sopiviksi samoin kuin korvakorujen ja vaikkapa huulipunan. Tässä jotain tästä aiheesta ja kaikille iloisia väritunteita ja -kokemuksia.