KATARIINAN MARTTABLOGI

...oh, beibebeibe...
Pidän tätä blogia sekä omaan kirjalliseen tutkimukseeni että marttaharrastukseen liittyvänä. Kirjoitan siis joskus "mariana", joka on myös yksi kolmesta etunimestäni, että "marttana", jonka nimen saan Marttaliiton jäsenenä. Marttojen ravintoneuvonta, ympäristöasioiden hoidon korostaminen ja käsityö ovat aiheita, joita tahdon erityisesti painottaa. Marttaliiton toiminta perustuu kotitalousneuvonnassa asiantuntemukseen ja vapaaehtoistyöhön sekä keskinäiseen luottamukseen yhdistystoiminnassa.
Blogini aiheet löytyvät oikean sivupalstan lopusta. Painamalla nuolista saat aiheet näkyviin.

keskiviikko 23. tammikuuta 2013

Marttaliitossa taitoavaimia ja osaajapasseja

Marttaliitto tarjoaa jäsenilleen kotitalouskoulutusta taitoavainten suorittamisen muodossa. Myös osaajapasseja voi suorittaa järjestötyön, puutarhan ja käsityön aloilla. Käsityö on näistä uusin. Käsityöosaajapassin on voinut suorittaa viime huhtikuusta lähtien. Olen itse aloittamassa tänä keväänä jäsenkoulutukseen osallistumisen, mikäli saan sovittua asianosaisten kanssa siihen tarvittavasta ajasta ja rahasta. Taitoavainten ja osaajapassien suorittamisen yksityiskohtaisemmat tiedot näkyvät martat.fi sivustolla (http://www.martat.fi/marttailu/jasenille/opi-uutta/taitoavaimet/ osaajapassit). Koulutus tähtää siihen, että jäsenet voisivat toimia yhdistyksissään asiaan perehtyneinä neuvojina (vertaiskouluttajina). Mitä tulee käsityöosaamiseen, niin Marttaliitolla ei ole siihen koko maan tasolla toimivaa palkattua työntekijää. Sen tarjoama koulutus kokonaisuudessaan on vain jäsenkoulutusta, mutta kyllä sillä voisi olla laajempaakin merkitystä, jos sitä siihen suuntaan haluttaisiin kehittää. Marttojen käsityöharrastus on vuosikymmeniä vanhaa, vaikka "virallisia" käsityötuotteita onkin ollut suhteellisen vähän. Juuri nyt esitellään yhdistyksissä uusia Marttaneuleita, joita jäsenet voivat ryhtyä neulomaan ja myös uusia projekteja on varmaankin valmisteilla muutaman vuoden takaisten vauvansukkien ja peittoprojektin jatkoksi.
Kuvassa marttaneuleista pusero. Muita ovat pipo, lapaset, sukat, huivi, takki ja pannulappu.

Olen joissakin yhteyksissä esittänyt ajatuksen, että marttakäsityölle olisi hyvä saada myös liittotasoinen edustus, mutta tähän asiaan liittyen on oltu sitä mieltä, että se synnyttäisi kilpailuasetelmaa joidenkin muiden käsityöalan toimijoiden kanssa. Kilpailu ei ole kuitenkaan kovin hyvä motivaatio tehdä hyvää käsityötä. Käsityössä on mielestäni oleellista se, että voi itse keskittyä työhönsä ja kehittää taitojaan kaikessa rauhassa, mikäli on yleensä alasta kiinnostunut. Uudenmaan marttojen piiri on tarjonnut käsityön ohjausta (kässämartat) jo useana vuonna. Aiheet vaihtuvat tiuhaan tahtiin ja siksi, jos aikoo jotain hieman perusteellisempaa tehdä yhdestä asiasta, joutuu itse tekemään asioissa paljon.
Odotan mielenkiinnolla pääsyä osaajapassien ja taitoavainten suorittajaksi. Toivottavasti onnistun siinä ja saan sitten varmaankin lisävalmiuksia yhdistyksessäni toimimiseen. Osaajapassien ja taitoavainten suorittaja joutuu itse suunnittelmaan töitään ja siihen on nyt sitten jatkossa edelleen satsattava. Omaan käsityöhön liittyen keksin juuri viimeksi laittaa neulomaani pipoon lammaskarvasta reunuksen. Karvan sain aikoinaan isältäni lahjaksi turkisviittana, jonka olen vuosien myötä sen jäätyä pieneksi pilkkonut kintaiksi ja kauluksiksi. Nyt siitä riittää vielä lastenkin kintaiksi nahkaa. Olen selannut netistä sivustoja myös tekstiileistä ja napeista tehdyistä koruista (tekstiilihelmet, textile jewelry). Niissä on kekseliäitä toteutuksia, niin kuin tekstiilien tunnauksessakin, josta olen myös innostunut.

Ei kommentteja: