KATARIINAN MARTTABLOGI

...oh, beibebeibe...
Pidän tätä blogia sekä omaan kirjalliseen tutkimukseeni että marttaharrastukseen liittyvänä. Kirjoitan siis joskus "mariana", joka on myös yksi kolmesta etunimestäni, että "marttana", jonka nimen saan Marttaliiton jäsenenä. Marttojen ravintoneuvonta, ympäristöasioiden hoidon korostaminen ja käsityö ovat aiheita, joita tahdon erityisesti painottaa. Marttaliiton toiminta perustuu kotitalousneuvonnassa asiantuntemukseen ja vapaaehtoistyöhön sekä keskinäiseen luottamukseen yhdistystoiminnassa.
Blogini aiheet löytyvät oikean sivupalstan lopusta. Painamalla nuolista saat aiheet näkyviin.

keskiviikko 27. maaliskuuta 2013

Marian mietteet: Nainen ja netti, naiset netissä - virtuaalimartat

Esittelen tässä jälleen uuden marttatoiminnan muodon, joka on uusi ja jota voi harjoittaa netissä. Virtuaalimartat on nimittäin uusi yhteisö, mutta sitä ennen on jo ollut martat.fi sivusto erilaisine palstoineen sekä Martat vinkkaa Facebookissa. Facebookissa on myös kasvava ryhmä yhdistysten marttasivustoja. Martat.fi on koonnut sivustolleen myös Marttojen omia blogeja, mutta itse en ole omaani sinne tarjonnut, koska olen sen aloittanut jo kauan ennen kuin blogitoiminta käynnistettiin ja siksi olen halunnut pitää sen sen varassa, että ihmiset löytävät sinne ehkä muunlaisinkin tavoin - niin toivottavasti, vaikka olen blogiani myös jonkin verran mainostanut - kuitenkin vain ystävilleni.

Martoista Marioihin... Netissä on myös toki paljon muuta naistoimintaa kuin Martat: on naisten harrastuksia, urheilua ja ihan kaikkeen en ole vielä itse ehtinyt tutustuakaan. Olen kuitenkin ehtinyt selata aika paljon naisten käsityösivustoja, taidesivustoja kuten naiset taiteessa ja myös elokuvanäyttelijöiden sivustoja, joista ensimmäisenä huomionani on se, että erilaisilla ryhmillä on erilaista materiaalia tarjolla. Usein ryhmäviite rajoittaakin juuri sitä, mitä on tarjolla ja mitä voi tarjota muille. Nettitoiminta on monessa mielessä vapaaehtoista eikä se tarjoa rahallisia ansioita. Usein tuntuu siltä, että virallisena "julkkiksena" oleminen on ikään kuin jokin kaiken kattava tehtävä, jossa vastaan tulee hyvin erilaisia asioita, joihin "joutuu" mukaan. Ei riitä, että on laulaja tai elokuvanäyttelijä tai poliitikko, vaan pitää olla valmis myös tuomaan esille omat henkilökohtaiset asiat, perhesuhteet, asuintavat ja jopa oma koti. Tämä on varmasti monelle surun ja murheen aihe, sillä silloin myös ne henkilöt, jotka eivät ole asiaan kuuluvia tai asiantuntijoita, pääsevät vaikuttamaan ja lausumaan asioista mielipiteitä. Onko elämä niin tuhlattavissa, että sen jaksaa kantaa niin monenlaisen vaikutuksen alaisena kuin mihin julkisuus viittaa. Itse en ole sitä ihmistyyppiä, joka sen jaksaa.


Kuitenkin on paljon nautittavaa ja iloista sekä hyvää siinä, mitä julkisesti esiintyvät naiset tarjoavat ja aina voi jättää väliin sellaista, mitä ei tahdo itse, mutta kuluuko siihen liian pitkä aika ennen kuin sen tajuaa? Myös liian paljon voi mennä hukkaan varsinkin niiltä, jotka eivät ole siihen saaneet riittäviä välineitä ja tottuneet siihen. Itse katselen netistä aika usein naisten antamia haastatteluja ja henkilöjuttuja osin tutkimusmielessä. Sen lisäksi pidän ihan vaan hyvin tehdyn kuvamateriaalin katselusta, jossa on nähty vaivaa sen eteen, että siitä muutkin voisivat nauttia. Kaupallinen tendenssi naisten kohdalla näyttää kuitenkin vaativan sen, että tuodaan esille alastomuutta ja eroottisia aiheita ja vaarana on tietysti se, että tietty ihmisryhmä ei hae muuta kuin juuri tämän materiaalin, jolloin tehdään "karhunpalvelus" näille ihmisille, jotka muuten pystyvät antamaan paljon myös ajatuksia tai muutakin elämää ylläpitävää ja kannustavaa asiaa. Tosin tietysti hyvällä huumorilla voi myös onnistua asioiden esilläpidossa.

Ihmisen elävyys on aika monitahoinen "juttu". Voi, kun olisi hauskaa vain "hassutella" ja "hullutella" tietyillä aiheilla ja asioilla seurauksista piittaamatta, mutta mistä löytää se "kenttä", jossa tehdä se. Ehkä julkisuus on sen verran haasteellista, että "hassutteluun" on varaa vain harvoilla ja on myös tärkeää miettiä sitä, onko itse aktiivisesti tuottamassa tiettyjä julkisuusteemoja vai ovatko muut siinä asialla? Jos ei itse ole vaikuttamassa, niin silloin ei ole myöskään vastuussa kaikista asioista. Myös oma tehtävä ja työ on hyvä ottaa huomioon asioita esiin tuodessa. Jos ei ole jossain tehtävässä, joka "pakottaa" esillä olemiseen, mielipiteisiin ja kannanottoihin, niin niitä ei kukaan silloin voi itseltä vaatia. Tässä merkityksessä ryhmässä oleminen on tärkeää ja itse ainakin toivon, että kykenen blogillani enemmän vain palvelemaan ja osallistumaan tavalla, joka ei vahingoita ketään ja jonka varassa voin jaksaa tässä meidän monitasoisessa ja monella tavalla vaikeassa yhteiskunnassamme.

Virtuaalimartat tarjoavat paljon kaunista katseltavaa sivustollaan, mutta he tuskin tarjoavat ihmisille alastomuutta tai erotiikkaa, sillä ryhmäsidonnaisuus viittaa kodin ja hyvinvointiaspektien esilläpitoon tavalla, joka ei ole sensaatiohakuista eikä siinä merkityksessä kaupallista ja martta-aatetta tuhoavaa. Martoillekin voisi olla ehkä hyvä, jos he voisivat enemmän keskustella naiskuvista ja siitä tarjonnasta, jota naisiin liittyen on muissa yhteyksissä, koska taloudellinen puoli on jatkuvasti tarkastelun alla. Voisi jopa olla hyvä käynnistää asiaan liittyen tutkimusta kuten: pystytäänkö Marttaliiton parissa säilyttämään yhteyttä eri ikäisten naisten välillä ihan vauvasta vanhuuteen ja myös yhteyttä menneiden sukupolvien naisten kokemuksiin ja onko tarjolla sellaista toimintaa ja materiaalia, joka poistaa puutteita jokaisen kohdalla. Onko siis kavereita, onko "naiskuvia", onko sitä, mitä se, "joka jotakin on" voi jokaiselle muullekin antaa merkitystä ja iloa?

Ei kommentteja: